Hírek

Nemzetközi ERASMUS konferencia Mariborban a Gál Ferenc Főiskola részvételével május közepén

Idén ünnepli 30. évfordulóját Európa legnagyobb oktatási projektje az ERASMUS +. Ennek megfelelően az év során számos nemzetközi fórumot, konferenciát és egyéb eseményt tartanak kontinens szerte. Ezek közül a legfontosabb szakmai esemény az ERASMUS koordinátorok nemzetközi találkozója, amely minden évben más-más helyszínen kerül megrendezésre. A tavalyi nagysikerű szaloniki kongresszus után idén a szlovéniai Maribor adott helyszínt az ERACON elnevezésű konferenciának május 10-13. között, amelyen több, mint 200 európai felsőoktatási intézmény képviseltette magát. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a résztvevő magyar egyetemek és főiskolák között a Gál Ferenc Főiskola is jelen volt. Intézményünket a főiskola adjunktusa dr. Thékes István képviselte ezen a rangos találkozón.

A vendéglátók kitettek magukért és rendkívül magas színvonalon tartották meg az eseményt, amely plenáris és szekció előadásokat, felsőoktatási vásárt és informális kerekasztal beszélgetést is magába foglalt. A rendezvény csúcspontja a Maribor központjában található négycsillagos City Hotelben megrendezett 30. ERASMUS születésnapi bál volt, melynek során az ERACON elnöke a ciprusi Gregoris Makrides kifejtette, hogy az ERASMUS projekt és a benne dolgozó koordinátorok nélkül sokkal szegényebb lenne a mai európai felsőoktatás helyzete.

A konferencia rangját alátámasztja az a tény, hogy az Európai Bizottság felsővezetői szinten képviseltette magát. Kiemelt fontossággal bírt, hogy az Európai Bizottság Felsőoktatási Egységének főigazgató-helyettese Vanessa Debais-Sainton bemutatta az ERASMUS projekt elmúlt három évtizedes sikereit és főbb mérföldköveit. Továbbá Hugo Sharp, az Európai Bizottság Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatóságának főigazgatója a jövőbeni trendeket hangsúlyozta és a mobilitás szempontjából körvonalazta a következő évtizedek európai felsőoktatási helyzetét.

A konferencia számos hasznos szekció előadással szolgált, amelyek során koordinátorok beszéltek tapasztalataikról és jó gyakorlataikról. Emellett a felsőoktatási kiállításon és vásáron a Gál Ferenc Főiskola sok értékes új kapcsolatra tett szert, amelyet kamatoztatni kíván az intézmény nemzetköziesítési fejlesztései során.

Mivel az ERASMUS+ projekt nagy segítséget nyújt a külföldi tapasztalatszerzésben, amely a munakerőpiacon óriási értékkel bírhat a jövőben, bátorítjuk hallgatóinkat, hogy a jövőben minél nagyobb számban vágjanak bele nemzetközi tanulmányaikba. Bővebb és gyakorlati információkat főiskolánk új ERASMUS koordinátorától dr. Thékes Istvántól lehet kérni (thekes.istvan@gff-szeged.hu).

Dr. Thékes István adjunktus
GFF Erasmus és nemzetközi koordinátor

További hírek