Újabb négy ERASMUS+ partnerrel bővül Főiskolánk hálózata

Újabb négy ERASMUS+ partnerrel bővül Főiskolánk hálózata

A Gál Ferenc Főiskola az év végén is bővítette ERASMUS partnerintézményei számát. A Főiskola külügyi titkára dr. Thékes István december második hetében Ausztriában és Németországban tárgyalt egyetemek vezetőivel annak érdekében, hogy közös gondolkodás induljon meg a nemzetközi mobilitás terén a meglátogatott intézményekkel. A háromnapos körút eredményeként négy új felsőoktatási intézménnyel együttműködési megállapodás megkötése történt meg.

Az 1978-ban alapított, hajszálra Főiskolánk hallgatói létszámával egyező, Catholic Private University of Linz nemzetközi igazgatója Angelina Kratchanova hangsúlyozta, hogy nem csak nagy szeretettel várják hallgatóinkat és oktatóinkat teológia, filozófia és pedagógia területéről, hanem kölcsönösen ők is nagy szakmai fejlesztésnek ítélik meg azon lehetőséget, hogy hallgatóik illetve munkatársaik a Gál Ferenc Főiskolán tanulhatnak és adhatnak elő.

A Salzburgi Egyetem, amelyet 1622-ben Paris Lodron érsek alapított, szintén erős katolikus hagyományokkal rendelkezik. Az észak-nyugat-ausztriai intézmény méreteiben sokkalta nagyobb a linzi egyetemnél, azonban nemzetközi mobilitásra ugyanolyan lehetőség van ez esetben is elsősorban teológia, pedagógia és egészségtudomány területén. Az egyetem nemzetközi igazgató-helyettese Benjamin Gauss elmondta, hogy bár számos magyar egyetemmel állnak kapcsolatban, örömmel fogja promotálni az egyetem karain a Főiskolánkkal történő aktív együttműködést.

Még egy osztrák felsőoktatási intézmény kötött Főiskolánkkal megállapodást a látogatás eredményeképpen. A Church College of Education Graz a teológia, hittanítás és a pedagógia területén várja oktatóinkat és hallgatóinkat külföldi tapasztalatszerzés céljából. Maria Schütky azon reményét fejezte ki, hogy számos hallgatónkat láthatják vendégül részképzésen és szakmai gyakorlaton a jövőben.

Az osztrák egyetemek mellett egy új bajor partnerrel is bővült az ERASMUS hálózatunk száma. A Catholic University of Bavaria in Eichstätt-Ingolstadt jelentőségét elég csak azzal aláhúzni, hogy Joseph Ratzinger München-Freising érseke, a későbbi XVI. Benedek pápa is oktatott az intézményben és egyben az egyetem díszdoktora is. A külügyi titkárunknak a látogatás során volt szerencséje találkozni professor Erich Naab-bal, akinek Ratzinger bíboros a tanára volt. Az egyetem egy csodálatos bajor városkában Eichstättben található, amelynek a bejárása során a látogató egyik ámulatból a másikba esik, elég csak megemlíteni az impozáns katedrálisban található ötszáz angyal szobrot, illetve a bejárati kapu kilincsét, ami a cet gyomrából kijutó Jónást ábrázolja. Az a hallgatónk, aki ide ösztöndíjat nyer hatalmas lehetőséget kap magas színvonalú külföldi tanulmányt folytatni amellett, hogy örökre szóló élményben részesül egy olyan helyen, ahol rendkívüli szeretettel várják az ott tanulni vágyót.

További hírek