Hirek

VI. Hírvivők Konferencia Szegeden

VI. HÍRVIVŐK konferencia

„Közösség nélkül?” – A segítés műhelyei és intézményei

Gál Ferenc Főiskola, Szeged, 2019.05.10.

A VI. HÍRVIVŐK konferenciát május 10-én tartják meg a Gál Ferenc Főiskolán „Közösség nélkül? – A segítés műhelyei és intézményei” címmel. A konferencia előadásai az iskola, gyermekvédelem, gyermekjóléti szolgálat, büntetés-végrehajtás, rendőrség szakmai megközelítéseivel járják körbe a „Közösség nélkül?” témát.  A részvétel ingyenes, a SZEGEPI-vel együttműködésben 5 órás pedagógus-továbbképzésként is teljesíthető.

Társas lények vagyunk, ami azt jelenti, hogy minden motivációnknak a lényege, hogy mások elismerjenek, értékeljenek bennünket. Jézus a tanítványi közösség fennmaradását a kölcsönös szeretet összetartó erejével alapozta meg. A közösséghez való tartozás az egyén számára biztonságot ad, csökkenti az egyedüllétből fakadó bizonytalanság, kiszolgáltatottság érzését. Megadja a valahova tartozás tapasztalatát, fő erőforrása a tagok kölcsönös támogatása, elfogadása. Az ember hatalom- és kontrolligénnyel rendelkezik, amihez a közösség a saját és mások teljesítményének, viselkedésének kontrollját kínálja, és egyben közös állásfoglalást is kialakít tagjai körében.

A közösséghez való tartozás azonban nemcsak előnyökkel jár, hanem ára is van. A közösségi lét óhatatlanul feszültségekkel jár együtt a tagok különbözősége, illetve az egymáshoz alkalmazkodásuk miatt. Az egyénnek időt, energiát kell befektetnie, hogy a közösséghez való tartozását megteremtse, fenntartsa. A személy megtapasztalhatja, hogy a közösség elutasítja a közösség normáival ellentétes cselekedeteket. A közösséget a közös célok éltetik, de ellentétek tapasztalhatóak azok prioritásaiban, elérésük módjában. A közösséghez való tartozás tehát azt is igényli, hogy ne csak fogyasztói legyünk az abból származó lehetőségeknek, hanem mi magunk is invesztáljunk a közösségbe.

Konferenciánkon azokról a fiatalokról, felnőttekről lesz szó, akik kénytelenek nélkülözni a családi és egyéb (vallási, munkahelyi, baráti stb.) közösségeket. Ezért fontos, hogy a különböző szakemberek és szervezetek a maguk segítő eszközeivel dolgozzanak azon, hogy minél több közösség nélkül élő, azokból kiszorult fiatalt, felnőttet visszavezessenek egy éltető közösségbe.

(Petróczi Erzsébet)
Időpont: 2019. május 10-én 10 órai kezdettel
Helyszín: Gál Ferenc Főiskola, Szeged, Dóm tér 6.

Jelentkezési határidő: 2019. május 3.
Jelentkezés: az online jelentkezési lap elérhető itt.

Pedagógus-továbbképzési igazolást igénylő lap elérhető itt.

Szeretettel hívjuk és várjuk a VI. Hírvivők Konferenciára, illetve továbbképzési programra!

További hírek
Cimkék