Hirek

Építőipari hiányszakmákat tanulhatnak a diákok: idén végez az első évfolyam

A szegedi Gál Ferenc Egyetem és a KÉSZ Csoport közös szakképzési programjának köszönhetően az elmúlt 3 év során összesen 105 diák kapott lehetőséget olyan építőipari hiányszakmákat tanulni, mint például az épületgépész technikus, hegesztő, villanyszerelő, épület- és szerkezetlakatos, hűtő- és szellőzés-rendszerszerelő, víz- és csatornarendszer- szerelő, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő és szerkezetépítő- és szerelő. Idén pedig végez az első évfolyam 12 tanulója, akiknek hosszú távú szakmai támogatást, és karrierlehetőséget is kínálnának a képzés szervezői. Jelenleg is zajlik a beiskolázási időszak, várják a leendő diákokat és felnőtteket!

A gyakorlatorientált ingyenes szakmai képzésre a diákok az általános iskola elvégzése után, valamint felnőttként is jelentkezhetnek. Az oktatás során nemcsak szaktudást szerezhetnek, hanem már a tanulmányaik alatt is különböző projektekben vehetnek részt. A diákok a KÉSZ Csoport szakmai felügyeletével a legmodernebb környezetben, profi szakemberek támogatásával ismerhetik meg választott szakmájukat. A képzés résztvevői munkalehetőséget is kaphatnak majd a KÉSZ Csoport szegedi üzemeiben, kecskeméti acélszerkezet-gyárában vagy az országszerte zajló építőipari kivitelezési projektjei keretében.

„A KÉSZ Csoport számára mindig is kiemelten fontos volt a fiatalabb generációk szakmai támogatása, ezért folyamatosan kerestük az oktatási intézményekkel való kapcsolódási pontokat, lehetőségeket. Az építőiparban jelenleg számos hiányszakma van, a Gál Ferenc Egyetemmel együttműködésben három éve elindított képzésünk ezeken a területeken is segít az utánpótlás képzésében. Büszkék vagyunk rá, hogy a program valóban gyakorlatorientált, a végén valós tudással rendelkező fiatal szakemberek léphetnek majd ki a munkaerőpiacra” – mondta el Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója.

Bíró Gyula, a Gál Ferenc Egyetem képzésfejlesztési igazgatója hozzátette, hogy a szakképzési program első végzős évfolyama az induláshoz képest változatlan létszámmal, 12 fővel fejezi be a képzést. „Ez kiemelkedő sikert jelent, hiszen ritka, hogy a szakképzési keretek között lemorzsolódás nélkül végez egy osztály. A képzéssel ráadásul hozzájárulhatunk a munkaerőhiány csökkentéséhez az építőiparban, a tanulók pedig megismerkedhetnek a szektor munkáltatóival is.” Bíró Gyula hangsúlyozta, hogy a GFE és a KÉSZ Csoport együttműködése olyan egyedülálló konstrukciói a hazai szakképzésben, amely jelenleg csak Szegeden működik. Azt a fenntartói modellt erősíti, amelyben a piaci szektor működtetőként van jelen az intézmény fenntartásában, míg a Gál Ferenc Egyetem biztosítja az oktatásszervezési, igazgatási, gazdálkodási profilt, emellett azt a szellemiséget, amit küldetésként képvisel az általa fenntartott képzési intézményrendszerben.

További hírek
Cimkék