Egészség- és Szociális Tudományi Kar

Központi szerepet kap Békéscsaba és Gyula a repülőgépiparban – a Gál Ferenc Egyetem képzési szerepvállalásával

Gyulán az épülő Airbus-gyár helyszínén járt, Békéscsabán pedig a szakképzési centrumban egyeztetett csütörtökön dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A sajtótájékoztatón hangsúlyozta: újraélesztik a hazai hadiipart, Békéscsaba és Gyula a repülőgépiparban központi szerepet tölthet be.

Az iparfejlesztésen belül a hazai hadiipar fejlesztéséről, annak újraélesztéséről beszélt dr. Palkovics László miniszter a Békéscsabai Szakképzési Centrumban (BSZC) tartott sajtótájékoztatón, hangsúlyozva, az elmúlt két évben a szektorban tevékenykedő vállalatok érkeztek Magyarországra.

A hadiiparon belül jelentős szegmenst képvisel a repülőgépipar, ennek központi területévé válik itthon Gyula és Békéscsaba.

Ismertette, a kormány intézkedései három fő csoportra oszthatók. Hogy egy gyár megtelepedhessen, szükségesek infrastrukturális beruházások, mint például az utak építése és a vasútvonalak fejlesztése, az energetikai beruházások. Békéscsabán fejlesztik a repülőteret, olyan módon, hogy üzleti célokat is kiszolgálhasson a sport mellett.

Hogy a megfelelő munkaerőt biztosíthassák, repülőgépekhez értő szakemberekre van szükség. Ezt hivatott szolgálni partnereivel együtt a Gál Ferenc Egyetem, valamint a szakképzés újraépítése, ami most zajlik Békéscsabán, azért kapott támogatást a szakképzési centrum, hogy megfelelő oktatói gárdával és eszközparkkal rendelkezzen. Elmondta, Békéscsaba és Gyula olyan programokat indít, amelyek révén haza-, visszacsábítanák a képzett szakembereket.

Hangsúlyozta a támogató környezet fontosságát is dr. Palkovics László, aki szerint a két város önkormányzata partner, és helyben megtesznek mindent a célok elérése érdekében. Hozzátette: kérdés, miként fog festeni tíz év múlva Békéscsaba és Gyula. Felhozta a kecskeméti példát, ahol a Mercedes telepedett meg 2009-ben. Egy stratégiát követtek, és elérték oda, ahova szerettek volna.

Vonzóvá teszik Közép-Békést

Herczeg Tamás, Békéscsaba országgyűlési képviselője elmondta: 535 cég több mint háromezer alkalmazottra vonatkozóan több mint 1 milliárd forintot kapott bértámogatásként, hogy megőrizze a koronavírus-járvány okozta problémák ellenére a munkahelyeket. Kiemelte, Békéscsaba és a közép-békési térség akkor képes megtartani a népességét, ha vonzó, ha a szakképzés is megfelelő színvonalat képvisel, illetve, ha a vállalkozások számára is ígéretes. Aláhúzta: a kormány az önkormányzatokkal karöltve megtesz mindent azért, hogy ez így legyen.

Előkészítik a repülőtér fejlesztését

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, a miniszterrel és az egyeztetésen részt vevőkkel a térség gazdaságfejlesztéséről tanácskoztak, kialakították azt a munkamegosztást, hogy az egyes kérdésekben mi a kormány, az állam, illetve mi az önkormányzat feladata. Hozzátette: megmutatkozott, hogy a kormány kiáll a fejlesztések mellett, és erősödik a kormány, Békés megye és Békéscsaba kapcsolata.

Az önkormányzat feladata most a tervek készítése, a fejlesztési pontok meghatározása. A békéscsabai repülőtér regionális szerepet töltene be, ami az egész térség fejlődésére hatna, a fejlesztési ötleteket a kormány elé viszik. Nemcsak a le- és felszállópálya korszerűsítéséről van szó, hanem az irányítási rendszer megújításáról és kiszolgáló épületek építéséről is. Olyan repülőteret álmodtak meg, amely zéró emissziós, azaz teljesen környezetbarát lenne.

Megnézték az Airbus-gyár építését

Gyulán megbeszélést tartottak, valamint megnézték az épülő Airbus-gyárat is – ismertette dr. Kovács József, Gyula országgyűlési képviselője.

Hangsúlyozta, elindult egy folyamat, a kormány elkötelezett és kiemelt figyelmet fordít Gyulára és Békéscsabára.

Együtt fejlődik az ipar és a szakképzés

Áttekintették a gyulai Airbus-gyár építésével kapcsolatos kérdéseket a városházán – jelezte dr. Görgényi Ernő. Gyula polgármestere hangsúlyozta, 2010-ben olyan kormány alakult, amely érdemben segíti Békés megye fejlődését, erre bizonyíték az iparfejlesztés. Emlékeztetett, 1979-ben épült a relégyár Gyulán, azóta eltelt több mint négy évtized úgy, hogy nem létesült a városban termelőüzem.

Fontosnak nevezte, hogy van helyben fogadókészség, az önkormányzatok elkötelezettek a kormánnyal való együttműködés mellett. Szeged és Debrecen között Békéscsaba és Gyula közösen képvisel központi szerepet. Kiemelte, együtt fejlődik az ipar és a szakképzés, és az Airbus-gyárban magasan kvalifikált szakemberekre van szükség, akik jó fizetésért dolgozhatnak majd, ez növeli a térség vonzerejét. Ismertette: a megbeszélésen áttekintették a gyulai déli iparterület fejlesztési szükségleteit is. Új körforgalom épül az elkerülőn, valamint kiépítik a Rosu utcát is.

Forrás: BEOL

További hírek
Cimkék