Hirek

Elhunyt Gelsey Vilmos

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete és a Gál Ferenc Egyetem megrendülve tudatja, hogy életének 100. évében londoni otthonában elhunyt báró Gelsey Vilmos.

Báró Gelsey Vilmos (Willam de Gelsey) 1921-ben Bécsben született, de Budapesten nevelkedett, 1939 óta Londonban élt. Tanulmányait a Budapesti Királyi Egyetemi Katolikus Gimnáziumban kezdte, majd 1942-ben Cambridge-ben, a Trinity College-ban szerzett természettudományi MA fokozatot. 1942-től az Imperial Chemical Industries-nál dolgozott, majd 1960-tól a Hill Samuel & Co, később az Orion Royal nemzetközi befektetési bank ügyvezető igazgatója, majd elnökhelyettese, 1988-ban a bécsi UniCredit Bank (korábbi Creditanstalt) vezető tanácsadója lett. 1995-től a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagjának, 1999-től igazgatósági elnökének választották. II. János Pál pápa 2005-ben a Nagy Szent Gergely Rend Parancsnoki Fokozatát (KCSG) adományozta a magyar katolikus egyházért végzett munkájáért, különös tekintettel az 1687-es alapítású Budapesti Királyi Katolikus Egyetemi Gimnázium 2004-es újraindítása érdekében tett szolgálataiért. Báró Gelsey Vilmos 2011-ben megkapta a magyarországi Becsületrend Lovagi Keresztje kitüntetést. Az utóbbi években a Nemzeti Bank főtanácsadójaként is működött. Kezdeményezésére és támogatásával jött létre 2013-ban a Gál Ferenc Főiskola kereteiben a Báró Gelsey Vilmos Intézet, majd egyházi fenntartású köznevelési intézményként 2015-ben a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete (SZEGEPI). Itt hozták létre és adták ki évente a Báró Gelsey Vilmos Nagydíjat és a Báró Gelsey Vilmos-díjat a magyar köznevelésért elkötelezett, kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok vagy gazdasági szakemberek elismerésére.

Gelsey Vilmos halálával a SZEGEPI fáradhatalan mentora, a magyar oktatás, a keresztény nevelés ügyének segítője, Egyházunk jótevője távozott. Pedagógiai intézetünk, egyetemünk, a katolikus köznevelés intézményei fájó szívvel búcsúznak tőle, és a feltámadás reményébe vetett hittel imádkoznak érte: Adj, Uram, örök nyugodalmat neki, és az örök világosság fényeskedjék neki!

További hírek
Cimkék