Hírek

Dr. Vincze Gábor dékán üzenete a koronavírus elleni védőoltások felvételére

Csak az oltás a megoldás, éljenek vele az életért!

Dr. Vincze Gábor, a GFE Egészség- és Szociális Tudományi Kar dékánja, c. egyetemi tanár, a Magyar Orvosi Kamara Békés megyei elnöke üzenetét tesszük közzé a koronavírus elleni védőoltás felvételére. Az üzenetet a Gál Ferenc Egyetem minden hallgatója, tanára és munkatársa figyelmébe ajánlja az egyetem vezetése, mert egyetemünk polgárai saját életük mellett egymásért és a hivatásban rájuk bízottakért, szeretteikért is felelősek.

 

Egy ember elvesztése is sok, de amikor az országban pár percenként meghal egy beteg koronavírusban, lélegeztetőgépen vannak több százan, akkor nem lehet habozni, fel kell venni a védőoltást. Az orvosok, a nemzetközi kutatások is egyértelművé tették: csak az oltás a megoldás, hogy megvédjük saját magunk, hozzátartozóink, a környezetünkben élők egészségét, életét.

A vizsgálati eredmények is igazolták azt, hogy mindegyik nálunk beadható vakcina hatékony és biztonságos, csak a hatásmechanizmusuk más. Aki nem él a lehetőséggel, óriási egészségügyi kockázatot vállal. Ezzel áll szemben egy esetlegesen, némelyeknél jelentkező, rövid ideig tartó, minimális oltás utáni reakció. Aminek hatása van, mellékhatása is lehet, de ez elhanyagolható a súlyos megbetegedésekhez, emberek elvesztéséhez képest.

Hazánkban elegendő oltóanyag áll rendelkezésre, és többféleképpen, szinte azonnal hozzájuthatnak az emberek. Aki még nem vett fel oltást, regisztráljon minél előbb az interneten. Ezután időpontot is foglalhat a www.eeszt.gov.hu oldalon, ez az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér lakossági portálja. Személyesen az oltópontokon és háziorvosoknál is bejelentkezhetnek, és akár helyben meg is kaphatják az oltást.

A posztcovid-szindrómáról is beszélni kell, mert a fertőzésen már átesett betegek közül sokaknál jelentkeznek a koronavírus maradványtünetei, illetve különböző szövődmények lépnek fel. Testileg, lelkileg is megviseli őket a hosszan tartó kóros állapot, a fizikai gyengeségtől, fáradékonyságtól az érzékelési zavarokig, a légzési kapacitás csökkenésétől a pszichés elváltozásokig.

Aki beoltatja, ezáltal megvédi magát és környezetét a fertőzéstől, személyesen tesz azért, hogy minél hamarabb visszatérjen az életünk a rendes kerékvágásba. Aki arra vár, hogy a többség majd őt is megvédi a fertőzéstől, nagyot téved, hiszen minden nappal nagyobb esélyt ad a vírus terjedésének. Emellett hátráltatja, hogy az egészségügy, a betegellátás visszarendeződjön a mindennapi, normális medrébe, és gyógyíthassanak az orvosok más akut és krónikus betegségeket, minél kevésbé szóljon a Covid-19-ről a betegellátás.     

Európában Magyarországon a legfegyelmezettebbek az emberek a gyermekkori kötelező védőoltások beadásánál. Fel sem merül bennük, hogy valahogy kijátsszák ezt, mert gyermekeiket védeni akarják az adott betegségektől. Most magukat és környezetüket is védeniük kell.

A védettség az egész társadalom szabadságát, életminőségét javítja. Az orvostudomány, a Magyar Orvosi Kamara tagjai elkötelezettek a koronavírus elleni oltások mellett és a lehetőség mindenki számára adott.

Az oltás hatékony és biztonságos, elmulasztása hatalmas kockázat!

 

Dr. Vincze Gábor

dékán

További hírek
Cimkék