Gazdasági kar

Új szakokat indít a Gál Ferenc Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem Békéscsabán

Soha nem indult annyi alapképzés Békéscsabán, mint amennyit idén indítana a Gál Ferenc Egyetem a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve – jelentette be Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a felsőoktatási intézményekkel közösen tartott sajtótájékoztatón. Szeptembertől gépészmérnök, mechatronikai mérnök és programtervező informatikus képzéseknek adhat otthon a békési megyeszékhely.

A hétfői eseményen a két felsőoktatási intézmény és két gazdasági szereplő képviselői, a térség országgyűlési képviselője, valamint a kormányhivatal főigazgatója tájékoztatta a sajtó képviselőit. A Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem együttműködésével három új, levelező szak indulhat szeptembertől, ha az augusztus 8-ig tartó pótfelvételi eljáráson kellő számú jelentkező lesz – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője.

– Azért fontos ez a három képzési irány, mert mind a három olyan terület, amelyből hiány van. A piaci szereplők szinte egyöntetű véleménye az, hogy Békéscsabán, illetve a megyében hiányoznak a mérnökök és az informatikusok – mondta el Herczeg Tamás.

Hozzátette, hogy ha helyben indulnak a képzések, akkor sokkal több esély van arra, hogy a fiatalok itt maradjanak.

A Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese arról beszélt, hogy ez az első olyan együttműködés, amely Szegeden kívül kap helyet.

– Szeretném hangsúlyozni, hogy a két egyetem kapcsolata évek óta rendkívül szerteágazó, de a mai naptól kezdődően ez az együttműködés nemcsak Szegeden és Csongrád-Csanád megyében valósul meg, hanem a tágabb régióban, Békés megyében is. Levelező képzéssel indítanánk gépészmérnök, mechatronikai mérnök, valamint programtervező informatikus szakokat, 20, 20, illetve 30 államilag finanszírozott férőhellyel – fogalmazott Prof. Dr. Széll Márta.

Mint mondta, képzéseiket a Gál Ferenc Egyetem meglévő és fejlett infrastruktúrájára építik. A Szegedi Tudományegyetem az intézményfejlesztési tervében célként fogalmazta meg, hogy olyan intézménnyé szeretne válni, amely naprakészen kapcsolódik az aktuális munkaerő-piaci elváráshoz, ezt pedig gyakorlatorientált képzésekkel igyekeznek megvalósítani.

– Olyan területeken tervezünk szakembereket képezni, amelyek a jövő évek, évtizedek kihívásaira tudnak majd válaszolni – tette hozzá a rektorhelyettes.

Az eseményen jelen volt a Kása István Zoltán, a Marzek Kner Packaging Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Majoros Béla, a Csaba Metál Zrt. elnöke. A két cég gyakorlati oktatóhelyként segíti majd a szakemberek helybeni képzését.

A Békés Megyei Kormányhivatal 2017-ben kötött együttműködési megállapodást az akkori Gál Ferenc Főiskolával, amely számos területet érint – erről már dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója beszélt. Mint mondta, a GFE nagyon fontos felsőfokú képzéseket végez a megyében, most pedig tovább szélesedik a képzési portfólió az egyetem kampuszain.

– Én azt gondolom, hogy az elért eredmények vitathatatlanok, pályázatok, tudományos kutatások, és a beiskolázások vonatkozásában is – húzta alá.

A Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karának dékánja elmondta, hogy az elmúlt évhez képest 30 százalékkal sikerült növelniük az intézményükbe jelentkezők számát, a pótfelvételi eljáráson meghirdetett új szakokkal pedig ez még tovább emelkedhet.

– Elsősorban a gazdasági területen vagyunk érdekeltek, és mi vagyunk azok, akik a jó pénzügyest adják vállalkozásokhoz. Az együttműködés kapcsán most helyszínt fogunk biztosítani az SZTE mérnök illetve informatikus képzéseihez – hangsúlyozta dr. Árpási Zoltán.

Forrás: behir.hu

További sajtómegjelenések:
BEOL
szegedma
SZTE

További hírek
Cimkék