Hírek

A testnevelés és az egészséges táplálkozás szakértői találkozója a Gál Ferenc Egyetemen

2021. szeptember 30-án szakértői találkozót tartottak a “Testnevelés és az egészséges táplálkozás programja – POPEYE” című HUSRB/1903/33/0004 kódszámú pályázat keretében.

A Gál Ferenc Egyetem az Újvidéki Egyetem Élelmiszertechnológiai Tudományos Intézetével (Szerbia) és Törökkanizsa Községével (Szerbia) konzorciumban valósítja meg a pályázati programot.

A pályázati program szükségességét a felsős tanulókra jellemző társas kapcsolatok hiánya, elégtelen fizikai aktivitása és a nem megfelelő táplálkozása okozta számos egészségügyi probléma alapozta meg (pl. elhízás), mely társadalmi elszigeteltséghez és a szubjektív életminőség csökkenéséhez vezethet. Mindezek alapján a pályázat célja, hogy 200 fő 10-13 éves tanuló számára 12 alkalommal (6-6 alkalom Törökkanizsán és Szegeden), míg szüleik számára 2 alkalommal tartsanak foglalkozást vízi sportok, labdajátékok, harcművészetek, szabadtéri tevékenységek és egészséges táplálkozás témákban. Mindez hozzájárul a gyermekek táplálkozási és fizikai aktivitásához kapcsolódó ismereteik, készségeik javításához.

A szakértői találkozót Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Egyetem rektora nyitotta meg, aki elmondta, hogy a projekt a tanulókat, családjaikat érő nevelési hatásai, valamint a pedagógusok képzésében lehetséges hasznosulásai miatt is kiemelt jelentőséggel bír az Egyetemen. Gazsó Tibor, a Gál Ferenc Egyetem stratégiai főigazgatója, egyben a pályázat projektmenedzsere a határon átnyúló kapcsolatok fontosságára és a két ország felsőoktatási intézményeinek kiaknázatlan együttműködési lehetőségeire hívta fel a figyelmet, Dr. Pavle Jovanov és Vladimir Markov, a szerbiai partnerek projektmenedzserei is köszöntötték a jelenlevőket. Dr. Halasi Szabolcs, a GFE Kutatóintézetének vezetője beszámolt a szerbiai pozitív tapasztalatokról és vázolta a további terveket a projekt sikeres megvalósítása érdekében.

A szakértői találkozón a GFE, az Újvidéki Egyetem, valamint Törökkanizsa Község szakértői áttekintették az eddig elért eredményeket és felkészültek a 2021. október 11-13-án a szegedi Dózsa György Általános Iskolában sorra kerülő szemináriumokra, foglalkozásokra.

A projektről további információ: www.gfe.hu

A program az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósul meg az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia által.

 

További hírek