Hirek

Békés megye megtartóerejét is növeli az intézmények közötti megállapodás – együttműködési megállapodást kötött a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Gál Ferenc Egyetem és a Békéscsabai Tankerületi Központ

Ünnepélyes keretek között kötött együttműködési megállapodást a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Gál Ferenc Egyetem és a Békéscsabai Tankerületi Központ kedden délután, a GFE békéscsabai Gazdasági Karán.

Az együttműködés célja, hogy a Gál Ferenc Egyetem Békés megyében folyó képzési, tudományos és szakmai közéleti tevékenységével hozzájárulhasson a Békéscsabai Tankerületi Központ által fenntartott köznevelési intézmények fejlődéséhez.

Szintén fontos, hogy a tankerületi központ szakmai partnerségével az egyetem hatékonyabban láthassa el társadalmi küldetéséből adódó regionális feladatait, és együttműködésükkel szolgálhassák a megye szellemi, kulturális megtartó erejének növelését.

A megállapodást dr. Kozma Gábor, az egyetem rektora és Bánki András, a Békéscsabai Tankerületi Központ igazgatója írta alá.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, az idei évben is egyre inkább felgyorsulnak azok a közéleti események, amelyek meghatározzák a város, a város környékének, a megye és a régió életét. – Idetartozik a keddi aláírási ceremónia és az azzal párhuzamosan kibontakozó együttműködés is a két intézmény között – hangsúlyozta Herczeg Tamás. Mint kiemelte, ha egy térségben nincs felsőoktatás, akkor minden törekvés elégtelen lehet, hogy az adott régió, az adott megye úgy fejlődjön, ahogy az ott élők szeretnék.

Az országgyűlési képviselő elmondta, az út, amelyen elindultak, jó, hiszen az elmúlt évekhez képest dinamikusan növekszik a Gál Ferenc Egyetem békéscsabai campusára járó hallgatók száma.

– Az egyetem és a tankerületi központ olyan tudásbázis, olyan szellemi műhely, amely nélkül sem innováció, sem fejlődés nem képzelhető el a megyében. A két szervezet sokirányú együttműködése emellett lehetőséget ad a pedagógusok számára a tudásuk megújítására is – tette hozzá. Dr. Kozma Gábor elmondta, a megállapodás legfőbb célja, hogy az egyetem a képzéseivel és tudományos, szakmai, közéleti tevékenységével hozzájárulhasson a Békéscsabai Tankerületi Központ által fenntartott intézmények fejlődéséhez.

– Fontos, hogy a két szervezet partnerségben hatékonyabban lássa el a társadalmi küldetéséből adódó feladatait – folytatta a gondolatot a rektor. Kifejtette, együttműködésük is szolgálhatja a megye szellemi és kulturális megtartó erejének növelését. Mint mondta, lényeges a megállapodásban a GFE Pedagógiai Karának szerepe, de fontos a gazdasági karé, valamint az egészség és szociális tudományi karé is. Nyomatékosította, a köznevelésben mindenkit segíteni kell hivatásának megtalálásában, akár pedagógus, gazdasági szakember, ápoló, szociális intézmények munkatársa, mérnök vagy informatikus lesz valaki.

Bánki András tankerületi igazgató elmondta, az együttműködés két fontos pilléren nyugszik: – Az egyik pillér, a két intézmény és a térség közös célja, a megye népességmegtartó erejének növelése. Közös célunk, hogy a Békésben tanuló diákok és hallgatók itt is maradjanak, itt telepedjenek le, találják meg a számításukat, illetve itt hozzanak létre szellemi terméket – emelte ki Bánki András.
„Mivel a Békéscsabai Tankerületi Központ az egyik legnagyobb munkáltató, nagyon lényeges, hogy a pedagógusállomány, a közel 1800 szakember továbbképzése vagy átképzése, olyan intézményben valósulhasson meg, amely komoly értékrendet képvisel, és fel tudja készíteni őket a szükséges szakmai munkára, arra, amire a gyermekeknek szükségük van.” Forrás: BEOL

További sajtómegjelenés:
https://behir.hu/egyuttmukodesi-megallapodast-kotott-az-egyetem-es-a-tankerulet
https://www.gyulatelevizio.hu/2022/01/18/egyuttmukodik-a-gfe-es-a-bekescsabai-tankeruleti-kozpont/

További hírek
Cimkék