Gazdasági kar

Megmentette a Békés megyei felsőoktatást a Gál Ferenc Egyetem

A Békés megyei felsőoktatás helyzete is napirendre került a megyei közgyűlés nemrég Békéscsabán tartott ülésén. Elhangzott, hogy a Gál Ferenc Egyetem jelenlétének köszönhetően stabil körülmények alakultak ki, és hogy a békéscsabai gazdasági karon meghirdetett képzésekre egyre többen jelentkeznek.

Bár a központ Szegeden található, egyre világosabb, hogy a Békés megyében három karral, valamint több középfokú oktatási intézménnyel jelen lévő Gál Ferenc Egyetem a megye egyeteme – hangsúlyozta az ülésen dr. Árpási Zoltán, a békéscsabai gazdasági kar dékánja.

“Hozzátette, az a küldetésük, hogy versenyképes alternatívát kínáljanak a felsőoktatásba vágyó Békés megyei fiataloknak.”

Jelezte, hogy a három Békés megyei karon – a gyulai egészség- és szociális tudományi karon, a békéscsabai gazdasági karon, a szarvasi pedagógiai karon – mintegy 1300-an tanulnak: a létszám nagyjából fele Szarvason, negyede-negyede pedig Békéscsabán és Gyulán.

Ismertette, hogy bár akadnak szakok, amelyeknél a létszám mérséklődése figyelhető meg, Békéscsabán tavaly 30 százalék feletti növekedést tapasztaltak. Mint fogalmazott, stabil háttérrel rendelkeznek a megyeszékhelyen elérhető képzések, nagy hangsúlyt fektetnek a marketingre, sok céggel állnak kapcsolatban. A jelentkezések száma alapján idén további növekedést várnak, és úgy összegzett: megfelelő az irány, egyre jelentősebb az érdeklődés a helyi fiatalok részéről.

Elmondta: minden felsőoktatási intézmény küzd lemorzsolódással. Előfordul, hogy a hallgatók anyagi vagy családi helyzet miatt távoznak, esetleg azért, mert kiderül, hogy más érdekli őket. Ám olyan is megesik, hogy egy fiatal átjelentkezik Budapestről Békéscsabára, amely a ­folyamatos fejlődés és bővülés ellenére megőrizte családias jellegét.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte: a pár évvel ezelőttihez képest most teljesen más jövőképpel rendelkezik a Békés megyei ­felsőoktatás, a Gál Ferenc Egyetem jelenléte és az intézmény által elvégzett eredményes munka stabilizálta a helyzetet.

Varga Gusztáv ­tanácsnok úgy értékelt, hogy a Gál Ferenc Egyetem ­megmentette a Békés megyei felsőoktatást.

Mucsi András hozzátette: fontos, hogy színvonalas, illetve minél többféle képzést nyújtsanak helyben a Békés ­megyei diákoknak. Hiszen, ha egy fiatal kiszakad a térségből, akkor kevesebb eséllyel tér vissza a diploma megszerzését követően. Abban, aki itt végez, erősödik a lokálpatrióta szellemiség is. Kónya István tanácsnok ugyancsak arról beszélt: lényeges, hogy a fiatalok a megszerzett­ tudást itt kamatoztassák, szüksége van Békés megyének a kiművelt emberfőkre. Megemlítette: előrelépés kell a ­pedagógusképzésben, mivel hiány van óvodapedagógusokból és tanítókból egyaránt.

Forrás: BEOL

További hírek
Cimkék