Hirek

Tanulmányi kirándulás a vajdasági Tóthfaluba

Az Egyetemes testkultúra szabadon választható tantárgy keretében Dr. Lepes Josip tanár úr szervezésében látogatást tettünk Tóthfaluba.

Tóthfalu: a Vajdaság Észak-Bácskai körzetében, a magyar-szerb határtól kb. 30 kilóméterre délre, a Tisza folyótól 12 km-re nyugatra, Oromhegyes és Völgyes közt fekvő település.
A falu kialakulása – amint a neve is bizonyítja – Tóth József néhai földbirtokosnak köszönhető, aki birtoka egy részét tanyája közelében részben kiosztotta, részben eladta házhelyekként napszámosainak és egyéb föld nélküli lakosoknak.
Később, 1905-ben felépült a település temploma.

A mindössze másfél négyzetkilométer területen fekvő településnek kb. 745 lakosa van (99%-a magyar), az átlagéletkor 39,8 év. Ami pedig igazán figyelemre méltó: a 10 év alatti gyermekek száma 124, a 20 év alatti fiatalok száma 77.
A közelmúltig, egészen pontosan 25 évvel ezelőttig a teljes kihalás veszélye fenyegette. Megmaradásában, sőt, fellendülésében nem a csodának jutott a kulcsszerep, hanem néhány áldozatvállaló személynek, legfőképp Ft. Utasi Jenő atyának, a helyi plébánia vezetőjének. Megalapítója volt a Nyers István Labdarúgó Egyesület Akadémiájának, valamint a mellette lévő általános iskolának. Az Akadémiát jelenleg 56 fiú alkotja, akik különböző focicsapatokban játszanak.

Az Akadémiához egyházi kollégium is tartozik, mely a Kaszap István nevet viseli. A Tóth József plébániatemplom, a Nyers István Akadémia és az általános iskola egy helyen található, és három focipálya veszi körül.
Utasi Jenő atya egy igazán fontos egyházfi, hiszen nem csak a szószékről segíti a híveket a magyarságuk megtartásában, hanem közösséget szervez, nyomdát és iskolát vezet, valamint közösségi teret épít. Ezek a közösségek megtartó erőt jelentenek, nem csak az atya szolgálati helyén, Tóthfaluban, de tágabb környezetében is. Utasi Jenő a megállíthatatlannak tűnő elvándorlási hullám közepette háborítatlan szigetet alakított ki saját plébániáján, hogy így találja meg saját és az általa gondozott emberek boldogulását, boldogságát. Ennek egyik nagyon fontos eseménye lesz a Tóthfaluban június 04-én megtartandó Ákos-koncert, mely ingyenes, aminek szintén Utasi Jenő atya a fő szervezője.

Tóthfalu, 2022. 05. 14.

További hírek
Cimkék