Egészség- és Szociális Tudományi Kar

Áttekintés a tanév gyulai diákköri eredményeiről

A most zárult tanév különösen is sok sikert hozott a diákok tudományos aktivitásában. Az Egészség- és Szociális Tudományi Kar eredményesen valósította meg a TDK munkáját támogató Nemzeti Tehetségprogram (NTP-HHTDK-21-0032) pályázatát. Ennek fő célkitűzése volt, hogy 2021. szeptember 1. és 2022. június 30. között programok sorával is erősíthessük a kar hallgatóinak tudományos érdeklődését, a diákköri munkára ösztönözzük őket, fejlesszük kutatási készségeiket, hogy önálló kutatómunkát végezzenek. A program során összesen 6 rendezvény tartottunk meg hallgatóink mentorálásával.
Első két rendezvényünk a 2021 novemberében tartott TDK orientációs nap, valamint a kötetlen beszélgetéssel egybekötött szakmai előadás, melyek a 2021-es TDK konferenciára jelentkezők szakmai felkészítését segítették. A részt vevő hallgatóknak karunk oktatói, valamint korábbi OTDK-n szerepelt hallgatóink – Herczeg Viktória és Lippai Anikó Zsuzsanna – nyújtottak hasznos információkat és praktikus tanácsokat a konferencia előadásokra történő felkészüléshez.
Nyolc hallgatónk mutatta be pályamunkáit a 2021. november 24-én online tartott kari TDK konferencián az öt főből álló szakmai zsűri és a több, mint száz fős hallgatóság előtt. Köszönhetően a hallgatók elkötelezettségének, a konzulensek aktív közreműködésének, valamint a pályázati lehetőségből megvalósuló szakmai felkészítésnek, mind a nyolc hallgató magas színvonalú diákköri előadást tartott. A zsűri döntése alapján I. helyezett Györfi-Tóth Emese szociális munkás szakos hallgató, II. helyezett Váradiné Gárdonyi Ágnes ápolás- és betegellátás szakos hallgató, III. helyezett Szőke Csilla szociális munkás szakos hallgató lett. A Dankó-díjat Váradiné Gárdonyi Ágnes, a közönségdíjat pedig Györfi-Tóth Emese kapta. A 36. OTDK konferencián való részvételt összesen 4 hallgatónak javasolta a zsűri.
A pályázati forrásból megvalósult további három rendezvényünk célja is a Kar hallgatóinak a kutatómunkára való nyitottságának növelése, valamint ismereteik bővítése volt, hogy mások számára is jó példát adva erősödjön a részt vevő hallgatók tudományok aktivitása. A 2021 decemberében rendezett TDK kurzus keretében Petróczki Gábor szociológus tartott hasznos előadást a kérdőíves kutatás kivitelezésének szempontjairól. A 2022 áprilisában megrendezett TDK kurzus során pedig karunk oktatóink kívánták előadásaikkal segíteni a hallgatók témaorientációját, továbbá Komoróczki Aliz turisztikai szakember a turisztikai kutatások aktuális trendjeit mutatta be. Az előadáson karunk hallgatói mellett meghívott középiskolás diákok is részt vettek.
A pályázat utolsó rendezvényeként 2021 májusában szerveztünk kötetlen beszélgetéssel egybekötött szakmai előadást. Ezen Herczeg Viktória és Lippai Anikó Zsuzsanna osztották meg saját TDK kutatásukkal kapcsolatos tapasztalataikat, adtak jó tanácsokat, valamint beszámoltak az OTDK konferencián szerzett élményeikről.
A TDK munkát támogató 5 rendezvényünknek több mint 150 fő résztvevője volt. A rendezvények szakmai lebonyolítását Dr. Sándor Zita kari TDK koordinátor végezte. Diákköri programsorozatunk a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával valósult meg (NTP-HHTDK-21-0032).

 

 

 

További hírek
Cimkék