Hirek

Ünnepélyes keretek között nyitották meg az idei tanévet a Gál Ferenc Egyetemen

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a Gál Ferenc Egyetem 2022/2023. tanévét Szegeden a központi tanévnyitó ünnepségen.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr beszédében kifejtette, a Gál Ferenc Egyetem olyan tudást nyújt, amely egyaránt hasznára van az egyes embernek és a társadalomnak. A politikus szerint ez különösen fontos egy olyan korban, ahol – különösen az Egyesült Államok egyetemeiről kiindulva – olyan “neopogány és kifejezetten barbár” ideológia nyer teret, amely megtagadja mindazt az értéket, amit az emberiség létrehozott.
A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, különösen örül annak, hogy oly sok határon túli magyar tanul a Gál Ferenc Egyetemen. Az intézmény így sokak számára lehetővé teszi, hogy anyanyelvükön tanulhassanak, így a hétköznapi nyelv mellett az egységes szakmai nyelv is tovább él a teljes magyarság körében.
Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök felidézte, idén ünnepli szegedi működésének századik évét a Szegedi Tudományegyetem, és egy évszázada érkezett a városba a Gál Ferenc Egyetem elődje, a katolikus teológia is Temesvárról. Klebelsberg Kuno száz éve lett kultuszminiszter, ő és Glattfelder Gyula püspök sokat dolgoztak többek közt a szegedi felsőoktatásért.
Dux László rektor kifejtette, a GFE küldetése a Szeged-Csanádi Egyházmegye, Délkelet-Magyarország és tágabb értelemben az egész Kárpát-medence biztos keresztény erkölcsi alapokon álló, szakmáját magas szinten, felelősséggel művelő értelmiségének képzése és továbbképzése.
(Forrás: Delmagyar.hu)

Sajtómegjelenések: Delmagyar.hu, Demokrata.hu, Gondola.hu, Hirstart.hu, Kisalföld.hu, Nepszava.hu, Szeged365.hu, Szeged.hu

További hírek
Cimkék