Gazdasági kar

Az állami gondozott gyermekek és nagycsaládosok megsegítésért futottak Békéscsabán

Minden eddiginél többen, mintegy hatszázan álltak rajthoz a Gál Ferenc Egyetem és a Békés Vármegyei Kormányhivatal által III. Fuss és segíts! elnevezéssel megrendezett jótékonysági futóversenyen, vasárnap Békéscsabán. A rendezvényen befolyt több mint kétmillió-kétszázezer forintot az állami gondozott gyerekek, valamint a nagycsaládosok támogatására ajánlották fel a szervezők. Fővédnök Storcz Botond 3-szoros olimpiai bajnok, 4-szeres Európa- és világbajnok kajakozó, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) Sprintbizottsága tagja volt.
Győztünk, hiszen idén minden eddiginél többen álltak rajthoz az összefogás, a tenni akarás és a segítségnyújtás jegyében. Az a célunk, hogy jövőre még ennél is többen legyünk, s a nevezők száma elérje az ezret – hangsúlyozta dr. Takács Árpád. Jó dolog futni és segíteni, de még jobb, ha mindez a Békés megyei nehéz sorsú, állami gondozottak illetve a sok gyermeket nevelő nagycsaládosok javát szolgálja. Rendezvényünk legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód jelentőségére, a sport közösségépítő erejére, valamint az összefogás és a jótékonykodás fontosságára – tette hozzá a főispán.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Gál Ferenc Egyetem nevében köszöntötte a résztvevőket prof. dr. Dux László. A Gál Ferenc Egyetem rektora kifejtette: a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Magyarország és a Kárpát-medence legnagyobb családja, hiszen olyanoknak segítenek, akiknek a család átmenetileg vagy hosszabb távon nem adatott meg. Kétszeresen is jót tesz a mai futás, hiszen túl azon, hogy egészséges, jótékony célokat is szolgál – nyomatékosította a rektor.
Nagyon nemes célt szolgál a futófesztivál, ezért is nagy öröm számomra, hogy itt lehetek – hangsúlyozta Storcz Botond 3-szoros olimpiai bajnok, 4-szeres Európa- és világbajnok kajakozó, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) Sprintbizottsága tagja, a rendezvény fővédnöke.

A rendezvény nyitányaként a Fuss és segíts! jótékonysági futóverseny 1. örökrajtszámát vehette át Recskiné Bunzel Lívia szervező, tizenötszörös Ironman. Elismerő oklevélben részesült Zahorán János háromszoros ultrafutó magyar bajnok, háromszoros Spartathlon teljesítő. A Fuss és segíts! jótékonysági futóverseny szervezői, stábja és a résztvevők nevében tiszteletbeli 246-os rajtszámot vehetett át Zétényi Szvetlána, a 24 órás ultramaraton négyszeres magyar bajnoka és Simon György 24 órás ultrafutó magyar bajnok. Utóbbiak, idén mindketten teljesítették a Spartathlon 246 kilométeres távját. Az örökrajtszámot, az elismerő oklevelet, illetve a tiszteletbeli rajtszámokat dr. Takács Árpád főispán, prof. dr. Dux László rektor és Storcz Botond 3-szoros olimpiai bajnok kajakozó adta át.
A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Magyarország egyik legnagyobb gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézményrendszere, mely a gyermekotthonokra és a nevelőszülői hálózatokra egyaránt kiterjed. Jelenleg több mint 7000 családjából kiemelt fiatalról gondoskodnak Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Tolna és Veszprém megyében, valamint a fővárosban.

A nevezési díjakból, helyszíni adományokból és támogatásokból befolyt több mint kétmillió-kétszázezer forintot a Szeged-Csanádi Egyházmegye égisze alatt működő ÁGOTA® Alapítvány által gondozott nehéz sorsú, árva, gondoskodásra szoruló gyermekek megsegítésére, illetve a Nagycsaládosok Országos Egyesülete Békés vármegyei szervezeteinek támogatására ajánlották fel a szervezők. Az adománylevelet Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója, az ÁGOTA® Alapítvány megálmodója, illetve Benedek Szilvia, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének dél-alföldi régióvezetője vette át.
Köszönet a Békés Vármegyei Kormányhivatalnak a jótékonysági futóverseny megszervezéséért – húzta alá Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója.

A jótékonysági futóversenyen az 1-3 éves korosztály 200, a 4-5 évesek 300, a 6-7 év közöttiek 500, a 8-9, illetve a 10-12 éves korosztály 1000 métert teljesített. A legifjabbak mezőnyében Tar Eleonóra és Pataky Botond, a 300 méteres távon Horváth Niké és Kövesdi Aladár, 500 méteren Albrecht Izabel és Turna Botond, míg egy kilométeren Lukács Zselyke és Kéri Dávid diadalmaskodott.
A felnőttek 3, 6 és 12 kilométeres egyéni távokon, illetve 12 kilométeres négyes váltóban állhattak rajthoz. A nők 3 kilométeres mezőnyében Sztraczinszki Lili (0:12:57), a férfiakéban Árpási Zoltán Levente (0:12:05) lett az abszolút első. A nők között a 6 kilométeres távon Pap Csilla (0:24:28), a férfiak között Koska László Richárd (0:24:08) diadalmaskodott. A szebbik nem tagjai közül egyéniben 12 kilométeren a békéscsabai Gyebnár Éva (0:55:44), a férfiak mezőnyében a hódmezővásárhelyi Gyóni Gábor (0:48:44) nem talált legyőzőre. Mindketten repetáztak, hiszen 2022-ben is ők nyertek egyéniben, 12 kilométeren.

A 12 kilométeres váltóban a Szőke Gábor, Zoltán András, Méreg Ferenc, Makhajda Bence alkotta „Egységben az erő” (0:52:52) elnevezésű csapat állhatott a dobogó legfelső fokára. Második helyen a Rácz Hanna, Huszár Lia Hanna, Petróczki Zsombor, Nagy-Benedek Olivér részvételével versenyző Belvár (0:55:12) csapat végzett, harmadik a Leszkó Diána, Briber Éva, Frankó Csilla, Gyebnár Éva alkotta Húzós Négyes (0:57:45) lett.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal

Sajtómegjelenés:

Békés Megyei Hírlap/beol.hu:

https://www.beol.hu/pr/2023/09/iii-fuss-es-segits-jotekonysagi-futoverseny-bekescsaban-oktober-8-an

https://www.beol.hu/helyi-kozelet/2023/10/tobb-mint-hatszazan-futottak-es-segitettek-galeriaval-videoval

Békéscsabai Médiacentrum/behir.hu

https://behir.hu/rekordszamu-hatszaz-nevezo-jotekonykodott-fuss-es-segits-futoversenyen

Hir6.hu:

https://hir6.hu/cikk/171937/tobb_mint_600_indulo_a_fuss_es_segits_jotekonysagi_futoversenyen

https://hir6.hu/cikk/171852/a_hetvegen_ismet_fuss_es_segits_jotekonysagi_futoverseny_bekescsaban

Gyula Tv:

https://www.youtube.com/watch?v=JZ3qRvHJ6vQ

Csaba Tv:

https://www.facebook.com/csabatv/videos/298254059631385/?locale=hu_HU

https://www.facebook.com/csabatv/videos/308285575149163/?locale=hu_HU

Békés Vármegyei Kormányhivatal:

https://kormanyhivatalok.hu/kormanyhivatalok/bekes/megye/hirek/hir/az-allami-gondozott-gyermekek-es-nagycsaladosok

https://www.facebook.com/BekesMegyeiKormanyhivatal/posts/pfbid0ThBJS6EuNB2BXj6kQsPumhjCFczkgxYydUaDkQezcp5nPs6LkY9EnSwohcJwESbXl?mibextid=YxdKMJ&locale=hu_HU

https://www.facebook.com/BekesMegyeiKormanyhivatal/posts/pfbid031M7FHvBzkouna5vsMwQ48BtJ19H3yWGVixy4pr6VJm6bHvjg5DkwBv5KKC3zcXjCl?mibextid=YxdKMJ&locale=hu_HU

Békéscsaba honlap:

https://bekescsaba.hu/aktualitasok/hirek-varosunkrol/iii-fuss-es-segits-jotekonysagi-futoverseny

További hírek
Cimkék