Hirek

Campus Mundi ösztöndíjat bemutató kiállítás nyílik a GFF karain

A szegedi kiállítás megtekinthető a GFF Dóm tér 6. számú épület aulájában, ahol január 31-én és február 1-jén 10-12 óráig és 13-15 óráig oktatóink és hallgatóink személyes tájékoztatással várják az érdeklődőket!

A Tempus Közalapítvány által életre hívott Campus Mundi fotókiállítást mind a négy karán bemutatja a Gál Ferenc Főiskola. Az első alkalom a Teológiai Karnak és a szegedi képzéseknek helyszínt adó Dóm téri épületében volt 2019. január 28. és február 1. között. A vándorkiállítást a Campus Mundi hazai ösztöndíjasainak díjnyertes fotóiból állították össze a külföldi részképzések és szakmai gyakorlatok megörökített élményeiből. A szegedi bemutatót követően nem ér véget Főiskolánkon a kiállítás, hiszen február 4-től Szarvason, február 11-től Gyulán, valamint február 18-tól Békéscsabán is megtekinthető lesz a kari épületekben.

Az inspiráló felvételek számos hallgatót vonzottak Szegeden, különösen is a csütörtökre és péntekre meghirdetett nyílt napokra. A standnál az érdeklődőket dr. Thékes István külügyi titkár mellett olyan hallgatóink és oktatóink is várták, akik külföldi oktatói mobilitási tapasztalataikkal ösztönözték őket.

Elhangzott, hogy a Campus Mundi programban a világ bármely egyetemén való tanulásra lehet pályázni, akár havi 350.000 forint ösztöndíjra. A Campus Mundi keretében minimum 90 napot kell kint tanulni, ami egy itthoni szemeszterbe is jól beilleszthető. Előzetes egyeztetéssel a kinti kreditek itthon beszámíthatók, így a tanulmányi időszak nem növekszik. A Campus Mundi programban részképzésre, szakmai gyakorlatra vagy rövid tanulmányútra adható be a Tempus Közalapítványhoz pályázat, aminek sikerességéhez a Gál Ferenc Főiskola segítséget nyújt.

A GFF legújabb nemzetközi kapcsolatai közül dr. Thékes István külügyi titkár kiemelte azt, amit a kanadai Halifaxban található St. Mary’s Egyetemmel kötöttek. A partnerintézményhez nyelvtanfolyamra is jelentkezhetnek, és mivel tengerentúli helyszínről van szó, a sikeres pályázat esetén garantált a legmagasabb összegű támogatás.

A kiállítás csütörtök délelőtti nyílt programján számos korábbi ERASMUS-ösztöndíjas hallgatónk is megjelent, akiknek pozitív élményeit érdemes volt megismerni olyanoknak is, akik még csak tervezik külföldi tanulásukat. Zsiros Antónia második évfolyamos angol műveltségterületi hallgatónk a máltai Alpha School nyelviskolában tavaly végzett szakmai gyakorlatáról számolt be, amihez kapcsolódóan a nyári időszakban leterhelt fogadó intézmény még tanügyigazgatási, menedzseri teendőkkel is megbízta. Antónia ezt a tanulással együtt jól teljesítette, számára fontos nemzetközi tapasztalatokkal gazdagodott, amik különösen értékesek lesznek számára a hazai pedagógusi munkájában. Mindennek folytatásaként Antónia azt tervezi, hogy idén nyáron Finnországba megy szakmai gyakorlatra, mert szeretne tapasztalatokat szerezni a finn oktatási rendszerben használt metodikák hatásairól. Névrokona, a harmadéves levelezős hittanár-nevelőtanár szakos hallgatónk Zsíros Szanna, aki Lengyelországba készül pedagógiai szakmai gyakorlatra. A Krakkóba készülő hallgatónknak figyelmébe ajánlottuk, hogy az ottani Ignatianum Egyetem mellett a lengyel felsőoktatás másik kiemelkedő intézményével, a II. János Pál pára Egyemmel is kötött a GFF együttműködési megállapodást.

Krakkói élményeit osztotta meg az érdeklődő hallgatókkal Hamvas Endre tanár úr is, aki az ERASMUS+ keretében háromszor is járt ott egy év leforgása alatt. Az ókori nyelvek és kultúra szakértője korábban a helyi könyvtárban kutatott, majd a krakkói Ignatianum Egyetemen oktatott. Legutóbb pedig egy általa vezetett magyar-lengyel projekt megvalósítása során járt Krakkóban, a Karol Wojtyla, a későbbi Szent II. János Pál pápa városában. Hamvas Endre adjunktus úr inspiráló beszámolójával bíztatta az érdeklődő hallgatókat, hogy vegyék igénybe a Campus Mundi és az Erasmus+ által nyújtott lehetőségeket is. Mindezt erősítette Szántó Károly harmadéves levelezős katekéta hallgatónk beszámolója, aki éppen akkor teljesített ERASMUS+ részképzést Krakkóban, amikor Hamvas Endre tanár úr is kint tartózkodott. Diákunk elmondta, hogy nem csupán hasznos ismereteket szerzett Lengyelországban, hanem a kapcsolati tőke gyűjtése mellett a világlátása is sokat gazdagodott.

Ezekből a példákból és a fotókiállításon bemutatott hallgatói élményekből is látszik, hogy mindenki számára elérhető, egy magyar hallgató számára különösen is nagy lehetőség a külföldi hallgatói tapasztalatszerzés, amit a Campus Mundi hatékonyan támogat az Erasmus+ mellett. A Gál Ferenc Főiskola minden segítséget megad minden kiutazni vágyó hallgatójának, akiktől elvárás, hogy ennyi lehetőség mellett tudásukat külföldön is gyarapítsák, hogy aztán azt itthon tudják kamatoztatni.

További hírek
Cimkék