Hirek

Szívben és lélekben tisztelve Becket Szent Tamást

A pandémia miatt huszonhat év után először nem tartják meg a hazai kulturális élet kiemelkedő eseményévé lett esztergomi Becket Szent Tamás ünnepséget és a rákövetkező nap hagyományos szegedi Vízkereszti Koncertjét.

Az esztergomi Rudnay Sándor Alapítvány és a Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület Nemeskürty István professzor kezdeményezésére 1994-ben rendezte meg első ünnepségét Becket Szent Tamás tiszteletére, az európai keresztény kultúra társadalmi szerepének tárgyalására. Azóta a minden év január 5-én megtartott esztergomi ünnepség hagyományosan ökumenikus imával kezdődött a Szent Tamás-hegyi kápolnánál, majd Kiss-Rigó László kuratóriumi elnök, püspök vezetésével több száz fő részvételével tartott emlékülésen folytatódott a hazai és a nemzetközi kulturális, gazdasági és társadalmi élet kiemelkedő képviselőinek előadásaival. Az utóbbi tizennégy évben a január 5-i esztergomi Becket Szent Tamás ünnepséget másnap követte a Szeged-Csanádi Egyházmegye által január 6-án este Szegeden rendezett Vízkereszti Koncert, ami szintén kiemelkedő kulturális-társadalmi eseménnyé lett.

Sajnos 2021-ben nem lehet megtartani a Becket ünnepséget és a Vízkereszti Koncertet sem, így mindazok, akik éveken át örömmel vettek részt akár mindkét eseményen is, most szívben és lélekben emlékeznek, különösen is Becket Szent Tamás vértanúságára, akinek közös tisztelete máig összehozza az európai keresztény kultúra megtartását küldetésüknek tekintő brit és magyar polgárokat. Az idén az esemény későbbi időpontban kerül megrendezésre, vagy a következő évre halasztódik.

850 éve, 1170. december 29-én ölték meg a canterburyi katedrális oltára előtt imádkozó Becket Tamás érseket. Becket Tamás érsekké való kinevezése előtt II. Henrik angol király kancellárja és bizalmasa volt, de lemondott hivatali címéről, hogy akár a királlyal szemben is mind teljesebben védelmezhesse az egyház jogait, a keresztény értékeket.  Ezért orvul meggyilkolták, de már három év múlva szentté avatták, és Becket Szent Tamás tisztelete Magyarországon is korán elkezdődött. Bánfi Lukács esztergomi érsek Párizsban együtt volt diák Becket Tamással, így a vértanúvá lett egykori barátja emlékére néhány év múlva templomot építtetett a Szent Tamás-hegyen, szemben a királyi várral és székesegyházzal. A 16. században a szent ereklyéje is Esztergomba került, amit a 2017-ben Canterburybe érkezett magyar zarándokok körmenetben kísértek a canterburyi utcákon, hogy bemutathassák azt a székesegyház oltárára állítva.

Becket Szent Tamásról karácsony előtt egy érdekes írás jelent meg a brit közszolgálati média, a BBC honlapján „Megtalálták Canterbury Szent Tamás felbecsülhetetlen értékű kiskönyvét?” címmel, ami itt érhető el.

A Stephen Mulvey által írt cikk beszámol arról, hogy a történészek tudomása szerint van egy kis könyv, amit a középkor óta a Szentnek tulajdonítanak, azonban azóta sem látták. Ez a kötet került véletlenül Dr. Christopher de Hamel, a Cambridge-i Egyetem könyvtárosának kezébe a Corpus Christi College könyvtárában. A kis kötet az angol és az európai keresztény kultúra felmérhetetlen értéke, így a remények szerint a British Múzeumban lesz látható. Fontos felidézni, hogy 1164-ben, mikor Becket Szent Tamás az angol király elől Franciaországba menekült, a száműzetésbe vitette maga után ezt a bizonyos kis könyvet, ami csaknem 900 év után került elő.

Kozma Gábor rektor, diakónus

További hírek
Cimkék